Откриха може би най-стария метеорит, паднал на Земята


Австралийски геолози откриха малки скални фрагменти, за които считат, че са най-старото доказателство за удар на метеорит в Земята. Фрагментите са на възраст от около 3,48 милиарда години, което ги прави по-стари от всички подобни находки досега. Открити са в Западна Австралия.

Според учените фрагментите са се образували, когато голям метеор се е ударил в земната повърхност, разтопил е скалната основа и е изпратил във въздуха капки разтопен материал. При охлаждането си те са се втвърдили в сферични форми.

Тези фрагменти са най-старото доказателство за удар на метеорит в геоложката история на Земята. Тъй като концентрацията на елементи като иридий, осмий и никел-хром в тях е висока, учените съдят, че произхода им е извънземен – на Земята тези елементи са редки.

Откритието хвърля светлина върху ранната история на нашата планета, когато тя е била бомбардирана от космически скали, които може да са повлияли на нейната еволюция и евентуално са създали и подходящите условия за възникване на живота.


Източник: Dobson, M. J., Schulz, T., Koeberl, C., Campbell, K. A., Rowe, M., Van Kranendonk, M. J., Stopic, A., Havig, J., Teece, B. L., Guido, D., Westall, F., Foucher, F., Hamilton, T., Hamilton, A., Charlier, B., Gerber, F., & Lang, J. (n.d.). Earth’s oldest preserved extraterrestrial impact deposit? Evidence for a large impactor 3.48 billion-years-ago (Dresser Formation, Pilbara Craton, Australia). https://www.hou.usra.edu/meetings/lpsc2023/pdf/1628.pdf

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори