Най-скъпият материал в света струва $145 милиона за грам!


Злато, платина, диаманти, редки метали – все скъпи материали. Но сравнени с материалът, за който ще стане дума по-долу, те струват жълти стотинки!

Запознайте се с т.нар. материалите, наречени „ендохедрални фулерени“, чиято цена за грам е спиращите дъха  $145 милиона!

 

Материалът е открит през средата на 80-те на 20-ти век и представлява клетка, изградена от въглеродни атоми, съдържаща в себе си отделни атоми от неметали или прости молекули, като азот, фосфор и хелий.

Материалът понастоящем се произвежда от компанията Designer Carbon Materials, която вече продаде първата микроскопична частица от него. С тегло около 1/3 от това на човешки косъм, цената на мострата от материала възлиза на $32 хиляди!

Причината ендохедралните фулерени да са толкова скъпи? Когато съдържат азотни атоми, те могат да променят начина, по който измерваме времето, заради изключително дългия спин, който притежават електроните в тях. Обяснено по друг начин, ако сега един атомен часовник е с големината на средно голяма стая, то с помощта на ендохедралните фулерени, той би могъл да се вмести… в микрочип!!! GPS устройство, съдържащо такъв умален атомен часовник, ще има точност на позициониране, възлизаща не на метри, а на 1 милиметър!

Приложенията на новия материал тепърва ще нарастват. А ако има материал, който може да го надмине като по-скъп, то това единствено би била антиматерията. Изчислено е, че 1 грам антиматерия би струвал $61 ТРИЛИОНА!!! Само че никой не предлага антиматерия за комерсиални цели. Все още.

Източник: http://www.sciencealert.com/scientists-create-world-s-most-expensive-material-valued-at-145-million-per-gram

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори