Най-сетне знаем защо някои птици са толкова умни


Отдавна е известно, че някои птици, сред които папагали и пойни птици се отличават с необичайно висока за животинското царство интелигентност. Често видимо умишлените им действия, реакции и поведение, оставят впечатление, че те са умни поне колкото някои бозайници, ако не и по-умни. Ново изследване сочи, че това е именно така!

Изследването, проведено от учени от американския университет Vanderbilt, показва, че спрямо размерите си, птиците имат повече неврони от бозайниците, в това число и от приматите!

Учените са изследвали над 10 вида птици – от малки пойни птици като зебровия амадин, до голямото ему. Резултатите  недвусмислено сочат, че птиците, особено пойните и папагалите, имат повече неврони на квадратен сантиметър в мозъка си. За сравнение – един папагал в своя мозък с големината на орех има повече неврони, отколкото един макак, чиито мозък е с голям колкото лимон.

Това обяснява защо птиците са способни да демонстрират сложно поведение, включващо способността да използват инструменти за да достигнат плячката си; да се разпознават в огледало; да могат да съобразят какво ще си помисли друга птица и да си нагодят поведението спрямо нея, и още, и още.

Повечето неврони при птиците идват от по-различното „окабеляване“ на мозъка. При бозайниците с нарастването на размера на мозъка, се увеличава и размера на отделните неврони, което им помага да се свързват на по-далечни разстояния. При птиците обаче, дори при тези с по-голям мозък, повечето неврони са малки, скупчени в групи, като има отделни по-големи неврони, които да подпомагат свързването на различните части на мозъка.

Засега не е ясно коя от двете организации на мозъка се е появила първа. Но учените считат, че по-различната конфигурация при птиците може да е резултат от необходимостта да имат предимно малки и леки тела, способни на летят.


Източник: http://www.pnas.org

Снимка: Keith Gerstung

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори