Учени успяха да се върнат до първите мутации в живота на човек


За първи учените успяха да видят началото на първите мутации в човешкия живот!

За да постигнат това, те използваха ДНК декодиране на клетки на възрастни хора, като така успяха да проследят развитието им буквално до първите 2 клетки в ембриона и да видят къде се случват първите мутации.

Мутациите са два вида – унаследени и придобити. Докато първите са донякъде предвидими, вторите могат да възникнат във всеки момент от живота на човек, включително, както се оказва дори в най-ранен ембрионален стадий.

За да може да проследи придобитите мутации, екипът учени е изследвал тъканни проби от почти 300 хора с рак на гърдата. Това им е помогнало да проверят дали тези мутации са били налице в здрава тъкан и кръв, и в хирургически премахнати туморни проби. Тъй като туморите при рака на гърдата се появяват от една първоначална клетка, една придобита мутация или ще бъде във всяка туморна клетка или изобщо няма да я има, което дава на учените възможност да погледнат към възможния произход на мутацията.

Чрез проследяване и сравняване на разпространението на различни мутации в тези множество проби, учените са установили, че още при първите няколко деления на клетките в ембриона, са се случили 163 мутации!

Изследването е показало и нещо друго, което е много интересно. Оказва се, че когато оплодената яйцеклетка се раздели за първи път, получените 2 нови клетки допринасят за развитието на тялото в много различаващи се пропорции.

Изглежда, че едната от тези клетки дава началото на  70% от тъканите в тялото, докато останалите 30% се падат на другата.

Учените се надяват, че чрез други подобни изследвания ще могат да научат още за първите мигове от развитието на даден човек и за процесите, случващи се тогава.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори