Неуловими вкаменелости хвърлят светлина върху най-ранните животни на Земята


Учените отдавна спорят за времето на появата на първите животни на Земята, като оценките варират със стотици милиони години. Въпреки че генетичните данни сочат, че животните трябва да са се появили преди поне 800 милиона години, най-старите известни животински вкаменелости датират едва отпреди 574 милиона години. Това несъответствие озадачава изследователите, които се питат дали липсата на животински вкаменелости в по-старите скали се дължи на лоши условия на съхранение или на действителна липса на животни.

В едно скорошно проучване екип учени от от Йейлския университет, разгледа отблизо тази загадка. Изследователите се фокусират върху специфични седиментни скали, които осигуряват идеални условия за запазване поради фактори, като ниски нива на кислород и сулфати, които потискат бактериите, предизвикващи гниене, и улесняват минерализацията.

В рамките на проучването учените са изследвали седиментни скали с горните свойство от различни точки на света – Русия, Канада, Норвеги и др. – някои от които са на възраст почти 790 милиона години. В тези находища обаче не са били открити животински вкаменелости, което предполага, че животните може да не са се развили по това време.

Тези открития дават тежест на схващането, че животните са се появили не по-рано от преди 790 милиона години. Тази оценка несъмнено ще бъде проверена и уточнена от бъдещи открития. Изследването подчертава предизвикателствата, пред които са изправени изследователите при изучаването на произхода на животните, и повдига допълнителни въпроси относно времето на появата им на Земята. Междувременно търсенето на неуловими ранни животински вкаменелости продължава, учените с нетърпение очакват бъдещи открития, които могат да подобрят разбирането ни за произхода на живота на нашата планета.


Източник и снимки: 1. Fossilisation processes and our reading of animal antiquity; Ross P. Anderson, Christina R. Woltz, Nicholas J. Tosca, Susannah M. Porter, Derek E.G. Briggs; DOI:https://doi.org/10.1016/j.tree.2023.05.014. 2. Wikimedia.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори