Американски астронавт успешно се завърна на Земята, след като стана жената с най-дълъг престой в космоса


Американският астронавт Кристина Кох успешно се завърна на Земята след почти 11-месечен престой на Международната космическа станция (МКС). С това тя стана жената с най-дълъг престой в космоса.

Кох се приземи в казахстанската степ, заедно с колегите си Лука Пармитано (първия италианец, назначен за командир на МКС) и Александър Скворцов.

Кох прекара 328 дни в космоса на борда на МКС. 41-годишната американка подобри предишния рекорд на Пеги Уитсън, който беше от 289 дни.

Освен с дължината на престоя си, Кох ще остане в историята на космическите изследвания и с това, че беше част от първия изцяло женски екип, извършващ операции в открития космос, извън защитата на космическата станция.

След успешното си завръщане на Земята, Кох ще премине през щателни медицински изследвания. Резултатите от тях ще са особено ценни за NASA, тъй като чрез тях агенцията ще извлече информация за това как продължителния престой в космоса се отразява на човешкия организъм. Това знание ще е полезно при планирането на бъдещи далечни пилотирани мисии, например такива до Марс.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори