Най-добре ви познава… вашата операционна система!


Може би някои от вас са гледали чудесния филм на Spike Jonze „Her„. В едно съвсем близко бъдеще самотник се влюбва в новата си… операционна система, която е с изкуствен интелект. Тя, по някакъв начин, го познаваше по-добре от всеки жив човек наоколо. Е, това както се оказва, може би се превръща от игрален в документален филм!

Ново изследване показа, че когато разполага с достатъчно подробна информация за вашите предпочитания към обекти, марки, хора, музика или книги, компютъра може да изгради по-точна представа за вас като човек и личностните ви качества, отколкото вашите колеги, познати, близки приятели или дори семейството!

Изследването е проведено от учени от университетите в Кеймбридж и Станфорд и при него е взета предвид информацията от харесванията, които хората правят във Фейсбук. На близо 90 000 души участвали в изследването е дадена възможност да попълнят възможно най-подробни тестове даващи информация за индивидуалността им. След това получените данни са сравнени с данните получени от компютъра и с тези от техни колеги, приятели и близки хора.

Средно само 227 харесвания в различни области са били необходими на компютъра, за да изготви по-добър психологически профил на човека спрямо този, изготвен от негов близък. Само 10 харесвания пък са били достатъчни на компютъра, за да познава по-добре изследвания човек от колегите му например, а 70 – по-добре от приятел. Както се оказва, единствено брачните партньори могат да се конкурират и надминат компютъра в създаването на психологически профил на партньора си. Но дори в този случай разликата между двата изготвени профила е много малка.

Причината компютъра да е толкова почти плашещо добър, вероятно се крие в това, че той помни и придава еднаква тежест на всички харесвания. При хората е налице склонността да забравяме по-старата информация и да придаваме по-голяма тежест на по-скорошните спрямо по-старите събития. А това води да изкривяване на оценката за човека.

Разбира се, има области (все още), в които компютъра се справя забележимо по-зле. Той например не може да предугади неща като това как внезапно ще се промени поведението на човек или каква дреха ще предпочете да облече днес.

Развитието на подобна технология, според учените, може да бъде много полезна на пазара на труда. В един момент може да се окаже, че компютрите най-добре ще знаят кой човек в каква област има най-голям шанс за успех и дали условията за работа ще са подходящи за него.

Източник: http://time.com/3663775/facebook-likes-personality/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори