Откриха най-голямата комета, наблюдавана досега


Най-голямата комета, откривана някога, идва към Слънцето, а размерите ѝ са наистина удивителни и непознати досега.

Благодарение на данни от космическия телескоп Хъбъл астрономи потвърдиха, че ядрото на гигантската комета C/2014 UN271 e почти 140 км. широко, което го прави около 50 пъти по-голямо от ядрото на всяка една известна досега комета!

Гигантската комета идва от Облака на Оорт –  сфера, обгръщаща Слънчевата система и простираща се извън пределите ѝ, която съдържа огромен брой комети. Предполага се, че именно това е източника на повечето, ако не и на всичките комети, които познаваме досега.

Откриването на новата комета е вълнуващо за астрономите, защото тя може да даде много данни други подобни ледени тела, от които е изграден Облака на Оорт. Общоприето научно схващане е, че тези тела са се образували в ранните етапи от раждането и развитието на Слънчевата система, след което гигантските планети като Юпитер и Сатурн са ги „изхвърлили“ към покрайнините.

Кометата има много голяма елиптична орбита около Слънцето, с продължителност от около 3 милиона години. Изчислено е, че тя ще бъде в най-близката си точка до него през 2031 г., което дава на астрономите достатъчно време за да се подготвят за възможно най-подробното ѝ наблюдение. След този момент тя ще продължи дългата си разходка в космическата пустош, постепенно отдалечавайки се от нас.

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори