Най-голямата в света инсталация за директно улавяне и съхранение на СО2 започна работа


Щвейцарската компания Climeworks отвори най-голямата към момента инсталация за директно улавяне и съхранение на СО2. Съоръжението се намира Исландия и ще се бори с глобалното затопляне.

Новата инсталация първо засмуква част от околния въздух в колектор, където специален филтър улавя само въглеродния диоксид. Когато филтърът е пълен, колекторът се изолира от външната среда, температурата в него се повишава до 80-100 градуса и това води до освобождаването на чист СО2. Изолираният газ може да се смеси с вода и да се отведе на 800 – 2000 м. под земята, където се извършва минерализация или да се използва като суровина за торове, синтетични горива или напитки.

Работеща на пълен капацитет инсталацията е способна да улавя по 4 000 тона СО2 годишно. Това изглежда твърде малко на фона на 35 милиарда тона CO2, изхвърляни всяка година в атмосферата, но технологията, стоящата зад новата инсталация има потенциал за развитие и от компанията възнамеряват да сторят именно това. Очаканията са, че разходите за извличане на тон СО2 ще се намалят петкратно до 2035 г., а същевременно още през идните няколко години капацитета за улавяне ще надмине 1 милион тона.


Източник: Climeworks

Снимки: Climeworks; Sandra Snæbjörnsdóttir

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори