Китай построи най-големия пречиствател на въздух


В Китай заработи най-големият пречиствател на въздух. И предварителните резултати сочат, че действието му се отразява благотворно по  отношение качеството на въздуха.

Намиращ се в Сиан – милионен град в северната част на Китай – пречиствателят представлява висока 100 метра кула. Строежът на съоръжението започна през 2015 и завърши миналата година. Оттогава кулата функционира и за няколкото месеца работа вече се наблюдава подобряване на качеството на въздуха в иначе винаги покрития с гъст смог град.

Пречистването става, като замърсения въздух първо преминава през подобни на оранжерии стъклени постройки, разположени около кулата. Там той се загрява посредством слънчеви панели, след което се издига в кулата, където минава през поредица от различни пречистващи филтри.

Екипът учени, отговорни за проверката на ефективността на пречиствателя, има данни, че в рамките на около 10 кв. км. от него се наблюдава подобрение на въздуха. На ден кулата успява да произведе повече от 10 милиона куб. м. чист въздух.

Тъй като изследването все още не е приключило,  направените изводи за това доколко огромния пречиствател е полезен, не са окончателни. Но учените възнамеряват да представят завършения доклад по-късно тази пролет и тогава ще стане ясно доколко използването на подобни съоръжения е целесъобразно и оправдано. Засега обаче изглежда, че пречиствателят действа точно според предвижданията.


Източник: www.scmp.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори