Астрономи откриха най-важната извънслънчева планета в историята!


Учени от Европейската южна обсерватория обявиха може би най-вълнуващото откритие, свързано с откриването и изследването на планети извън пределите на Слънчевата система – потенциално обитаема планета, отдалечена едва на 4.5 светлинни години!

Планетата, наречена Проксима Б обикаля около звездата Проксима Кентавър – червено джудже, трудно забележимо на фона на далеч по-ярката двойка звезди Алфа Кентавър А и Б.

Проксима Б е малко по-голяма от Земята, вероятно с подобен състав и обикаля слънцето си за 11 дни, като едната ѝ страна винаги е обърната към него. Изхождайки от типа звезда и от разстоянието между нея и планетата, учените с голяма доза на увереност могат да определят, че температурите на Проксима Б са достатъчно умерени, че да правят възможно съществуването на вода в течно състояние – ключово условие за наличието на живота, такъв, какъвто го познаваме.

За всеки земен жител пейзажът, който би се открил, ако застане на Проксима Б, би бил наистина извънземен. Поради фактът, че планетата е винаги е обърната с едната си страна към звездата, би изглеждало, че светилото винаги стои неподвижно в небето. А светлината от това червено джудже би направила и най-яркия ден в цветовете на късен есенен залез.

proximab_custom-18803371dffad3e1b563f74b1d1524e6dde2f4b0-s800-c85

Откритието е ключово астрономите, изследващи извънслънчевите планети. Досега повечето от вече хилядите открити светове са много отдалечени от нас, а много от тях са планети, на които условията за живот от земен тип са просто невъзможни. Сега с откриването на свят, който може да се окаже подобен на Земята, поддържащ живота и в орбита около най-близката до нас звезда, учените могат да концентрират усилията си върху изучаването му  и по-точно да определят на какви условия трябва да отговаря един свят, за да може да бъде определен като обитаем.

Очакват ни вълнуващи времена на нови и нови открития!


Източник: www.nature.com

Снимка: ESO/M. Kornmesser/Naturе

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори