Средната продължителност на живота скоро ще надхвърли 90 години!


Ново изследване сочи, че за първи път в човешката история средната очаквана продължителност на живота ще надхвърли 90 години!

Изследването е проведено от учени от Кралския колеж в Лондон, съвместно със Световната здравна организация и е обхванало данни от 35 развити страни. Учените са използвали 21 различни предсказващи модела, за да обработят наличните данни за тези страни. Целта им е била да получат достатъчно надежден модел, който да покаже дали и с колко ще нарасне средната продължителност на живота на хората, родени през 2030 г.

Получените резултати показват интересни и предимно положителни тенденции:

  • В повечето страни ще има забележимо увеличение на средната продължителност на живота;
  • Жените, родени през 2030 г. като цяло ще живеят по-дълго от мъжете – тенденция, която е валидна и днес в повечето страни;
  •  Първенец след изследваните страни е Южна Корея. Родените там жени средно ще живеят по 90.8 години, което е 5 години увеличение спрямо текущата стойност на този показател. При мъжете увеличението е до 84.1 г. от сегашните 79.3 г.;
  • В САЩ увеличението ще е почти незначително, което се дължи на проблемите, които страната изпитва при осигуряване на равен достъп до медицински услуги за всички.

Учените сочат, че само преди няколко десетилетия днешните стойности на средната продължителност на живота от около 85 години, са били считани за слабо вероятни.

Както изглежда, въпреки многото си проблеми, човечеството все пак подобрява шансовете си за оцеляване…


Източник: www.thelancet.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори