Морски плужек краде ген от… водорасли!


Генното инженерство не е присъщо само на хората. То може да бъде открито в природата и надали има по-ярък пример от зеленият морски плужек (Elysia chlorotica).

В периоди на глад, Elysia chlorotica може да изкара до 9 месеца, получавайки енергия единствено… от фотосинтеза!

В ново изследване, учени са открили, че плужекът съдържа в ДНК-то си ген от водораслото Vaucheria litorea, което е основната му храна. Именно този ген е ключов за възможността създанието да разчита на фотосинтеза за продължителни периоди от време.

Този плужек отдавна е известен с това, че краде хлоропласти – онези специализирани части от клетките, отговорни за фотосинтезата – и ги складира в собствените си клетки. Там те започват да работят за него, осигурявайки му алтернативен източник на енергия за месеци наред.

Именно този продължителен период доскоро озадачаваше учените. Хлоропластите не би трябвало да могат да оцелеят толкова дълго. Всъщност в тялото на плужека те оцеляват по-дълго, отколкото в самото водорасло! На какво се дължи това?

Новооткритият ген обяснява загадката. Той е ключов за поддържането на фотосинтеза – прави критично важен ензим, грижещ се за ремонта на увредените хлоропласти.

Още по-интересно е, че генът се предава и на следващите поколения на зеления морски плужек. Така той не само го краде и интегрира в ДНК-то си, но прави поколенията след него предварително готови да се грижат за хлоропласти.

Източник: http://news.discovery.com/animals/sea-slug-uses-gene-from-algae-to-live-like-a-plant-150204.htm

Снимка: http://www.bates.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори