Момче или момиче? Полът на новороденото може би зависи от древен вирус


Има предостатъчно техники, диети, начин на живот и какво ли още не, които със съмнителна от научна гледна точка достоверност, могат да повлияят на това какъв ще е полът на новороденото. Но едно ново изследване сочи, че има немалка вероятност полът на бебето всъщност да зависи от въздействието на древен вирус.

Проучване върху животни, проведено от специалисти от Йейлският университет, показва че полът на бебето при бозайниците, включително и при човека, може да се определя от въздействието на вирус, вмъкнал се в Х-хромозомата преди около 1.5 милиона години.

Изследователите са открили, че в зависимост от това как ранния ембрион реагира на вирусния ген, се оказва забележимо влияние върху пола на бебето.

Епигенетичният маркер на вирусният ген е метилна връзка, добавена към аденин – един от градивните компоненти на ДНК, който също така може да потиска изразяването на определени гени. Когато този маркер е в нормални нива, Х-хромозомите запазват активността и се раждат приблизително еднакъв брой деца от двата пола. Ако обаче маркерът е в по-голямо количество, 2 пъти по-често се раждат момчета.

Източник: http://www.nature.com.sci-hub.io/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature17640.html

Снимка: Wikipedia

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори