Мозъчен имплант подобрява паметта


Учени от Университета на Пенсилвания разработиха мозъчен имплант, който при първите си по-сериозни тестове води до измеримо подобрение на паметта.

Устройството работи като пейсмейкър – когато мозъка се затруднява в запомнянето на нещо, то изпраща електрически импулси, а остава изключено, когато той функционира нормално.

Устройството е изпробвано върху 25 човека страдащи от епилепсия, на които е предстояла планирана операция. След поставянето на импланта, пациентите са подложени на тестове, свързани със запомняне на списъци с думи, които след известен период на разсейване трябва да бъдат повторени максимално точно.

Резултатите от тестовете показват, че при включен имплант, пациентите имат 15% по-добри резултати. 15% не звучи фрапиращо много, но приблизително толкова „взема“ болестта на Алцхаймер за 2 години.

Устройството е все още опитно и тепърва учените ще търсят начини за комерсиалното му разпространение. Освен това поради нуждата от извършване на операция в толкова деликатна част като мозъка, употребата му вероятно ще е ограничена до хора със сериозни проблеми, а не като устройство „за усилване на паметта“ за обикновените хора. И въпреки това, пробиви като този са в състояние да подобрят животите на много хора, на които понастоящем няма как да се помогне.


Източник: www.nature.com

Снимка: HighwayStarz/Depositphotos)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори