Може би случаен метеор е предначертал пътят пред широкото разпространение на християнството?


Павел е един от най-важните проповедници на християнството, в голяма степен отговорен за разпространението му извън еврейските земи. Според легендата, описана в Новия завет,  Савел (или още Саул – както е било истинското му име) бил на път към Дамаск, когато видял ослепително ярка светлина в небето и чул гласа на Исус. По-късно той променя името си на Павел и се впуска по широкия свят, за да засее семената на християнството. Поне така е разказана приказката в Новия завет. Но възможно ли е зад тази легенда да стои обикновено астрономическо събитие?

William Hartmann, съосновател на Института на планетарни науки в Тусон, Аризона, мисли точно така. Той казва, че библейските описания на преживяването на Павел, всъщност доста напомнят… на описанията на експлодиралия през 2013 метеор над Челябинск.

Това е най-добре документираното подобно събитие за последния век.

Hartmann e сравнил данните, с които ние разполагаме с описанията на Лука, както и с думите на самия Павел, преразказани от други. Той е на мнение, че имаме описание на типично огнено кълбо, наблюдавано когато достатъчно голям метеор навлезе в земната атмосфера.

Като се замисли трезво човек, това звучи доста разумно… и не толкова учудващо. Друго случайно събитие, под формата на гигантски астероид слага край на ерата на динозаврите и отваря бъдещето пред бозайниците. Защо пътят на една религия да не е определен от друго случайно и много по-често срещано събитие…

Източник: http://www.newscientist.com/article/mg22630183.700-falling-meteor-may-have-changed-the-course-of-christianity.html#.VTik55NQFjk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори