Може би нямаше да ни има без тази случайна мутация от преди 600 милиона години


Ново изследване, проведено от учени от Орегонският университет, откри вероятната единична мутация, отговорна за появата на многоклетъчни организми. Случайна генетична мутация, случила се преди около 600 милиона година, е била всичко, което е било необходимо за появата на по-сложни организми, включително и на самите нас.

За да установят ключовата мутация, учените са провели изследвания върху хоанофлагелати  – група микроскопични древни едноклетъчни организми, подобни на гъба, който са най-близо до първите многоклетъчни организми. Хоанофлагелатите имат опашка, с която се придвижват във водата, могат да живеят поотделно, а също така и в големи колонии.

Извършвайки проследяване на генетичните промени към по-ранен момент от еволюцията, учените са открили точната мутация, позволила опашката на отделен хоанофлагелат да се синхронизира с останалата част от колонията. Разновидност на тази мутация може да бъде открита във всички многоклетъчни организми. Макар тя да не е единствената, отговорна за появата на истински многоклетъчни организми, то без случайното ѝ възникване, може би днес нямаше да бъдем тук и да четем този текст…

Последствията от откритието са важни в борбата с раковите заболявания, които опростено могат да се разглеждат като случаи, в които определени клетки в многоклетъчен организъм „забравят“, че са част от него.

Източник: http://elifesciences.org/content/5/e10147

Снимка: Shutterstock / Lukiyanova Natalia / frenta

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори