Ново проучване разкрива: Радиовълните на мобилните телефони не оказват влияние върху познавателните способности


Световната здравна организация (СЗО) наскоро направи систематичен преглед, в който се стига до заключението, че излагането на радиовълни от мобилни телефони не оказва влияние върху познавателните функции като учене, памет, концентрация на вниманието и координация.

При първоначалния преглед са били открити 3945 статии, но само 5 са отговаряли на критериите за окончателния анализ. Авторите подчертават необходимостта от повече висококачествени изследвания, обхващащи различни групи от населението, различни видове излагане на радиовълни и широк спектър от познавателни резултати.

Този систематичен преглед е част от поредица, поръчана от СЗО през 2019 г. Целта е да се предостави актуализирана оценка на риска за здравето от излагане на радиовълни.

Констатациите от прегледа дават увереност относно безопасността на използването на мобилни телефони за познавателните функции. Авторите обаче призовават за продължаване на изследванията, за да се отстранят оставащите пропуски и да се осигури цялостно разбиране.


Източник: Geza Benke et al, The effects of radiofrequency exposure on cognition: A systematic review and meta-analysis of human observational studies, Environment International (2024). DOI: 10.1016/j.envint.2024.108779

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори