Младеж ослепя вследствие на лош режим на хранене


Учени от Бристолския университет публикуваха медицинско изследване, описващо случай на ослепяване, причинено изключително… от ядене на „лоши“ храни!

Става дума за 17-годишен младеж, който по собствените си думи от началното училище се храни почти изцяло с пържени картофи, чипс, бял хляб и понякога – колбаси.

Младежът посещава болница на 14-годишна възраст с оплаквания от хронична умора. По време на този първи преглед лекарите установяват, че той има анемия и липса на витамин В12, за които му предписват лечение. Неговите тегло и индекс на телесната маса обаче са били нормални и лекарите не са били наясно, за лошия му хранителен режим.

Три години по-късно младежът постъпва отново в болница, но този път в състояние на прогресивна загуба на зрение. Преглеждайки го отново, лекарите откриват, че освен В12 в организма му има и много ниски нива на жизненоважни микроелементи, сред които мед и селен, както и на витамин D. Добавяйки към това ниската му костна плътност и силно завишените нива на цинк, специалистите заключават, че младежа страда от заболяване, известно като хранителна оптична невропатия.

Това заболяване е типично най-вече за слаборазвитите страни, където децата постоянно гладуват и нямат достъп до ключови за развитието на организма храни. Да се натъкнат на такъв случай в развита страна, където достъпа до храната е улеснен, е меко казано странно. В ранните си фази заболяването е обратимо, но в по-късен етап уврежданията са необратими и могат да доведат до слепота.

След като обаче научават от самият пациент за начина му хранене, лекарите вече не са изненадани от диагнозата и на страницата на университета публикуват предупреждение за опасността от лошия хранителен режим, придружено от изследване, публикувано в специализиран медицински журнал.


Източник: University of Bristol

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори