Митове за коронавируса


Коронавирусът  (2019-nCoV) е по всички новини и това е напълно разбираемо – в световен мащаб над 20 000 души са потвърдено заразените с него; смъртните случаи надхвърлиха 400; вирусът се появи първо в Китай, но вече има болни от него в повече от 20 страни. С други думи, това е реална и глобална здравна заплаха за населението, която трябва да бъде следена с внимание и навреме да се вземат всички предпазни мерки, които биха могли да намалят рисковете от заразяване с вируса.

Основните и най-важни мерки си остават ограничаване пътуванията до рисковите държави (най-вече Китай), а ако все пак се налага пътуване – по възможност избягване на посещенията на животински пазари, както и други твърде пренаселени и оживени места. Добрата лична хигиена също е от основна важност, както и носенето на маска, в случай на кашляне или кихане.

По различни медии и в Интернет обаче се появиха какви ли не други препоръки, които уж биха ни помогнали да се предпазим от опасния вирус. Има изброени и различни рискови фактори, които евентуално пък биха ни разболели по-лесно. Поради тази причина Световната здравна организация създаде страница, на която се развенчават някои от вече установилите се митове около коронавируса. Ето ги и тях:

  • Коронавирусът не може да бъде пренесен и прихванат чрез получени пратки от чужбина. По-рано направени изследвания показват, че този вирус не може да оцелее за дълго време, изложен на условията на външната среда;
  • Домашните любимци не са преносители на 2019-nCoV и понастоящем няма никакви доказателства, че това е възможно. Все пак, извън този риск, при контактите с тях е добре да се спазва добра хигиена, за да се намалят други здравни рискове;
  • Ваксините срещу пневмония не предпазват от заразяването с коронавирус. Тъй като 2019-nCoV е все още нов, за него няма създадена ваксина, макар лекарите да работят усилено по създаването на такава в най-кратки срокове;
  • Изплакването на носа със солен разтвор не спира коронавируса да навлезе в организма. Няма научни доказателства, че редовното изплакване на носа със солен разтвор има каквото и да било възпиращо действие срещи инфекциите на дихателните пътища;
  • Гаргарата не може да спре 2019-nCoV. Някои води за уста са способни да спрат определени видове микроби, но всички са безпомощни срещу този вирус.
  • Яденето на чесън не повишава защитните сили  на организма срещу коронавируса. Макар чесънът да има слаби антимикробни свойства, то те нямат никакво отношение към 2019-nCoV.
  • Сусамовото масло не убива новия коронавирус и е безсмислено да се нанася на кожата или под носа. Има определени вещества, които могат да убият този вирус (дезинфектанти на основата на белина/хлор, разтворители, 75% етанол, пероцетна киселина, хлороформ) но третирането на кожата с повечето от тях ще води да раздразнения и дори може да бъде опасно.
  • Вирусът не заразява само възрастни хора. Всички възрасти са застрашени от него. Изглежда, че е по-лесно да се заразят хора с определени здравни проблеми, сред които астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тяхната защита следва да е възможно най-стриктно спазване на лична хигиена и ограничено до минимум излагане в потенциално рискови среди.
  • Антибиотиците не помагат в предпазването и лечението на коронавируса. Те са от полза само срещу бактерии. При хоспитализираните пациенти с коронавирус може да се наложи даването на антибиотици, защото понякога редом боледуването от вируса, се появяват и различни бактериални инфекции.
  • Все още няма ефективно лекарство за предпазване или пълно лечение на 2019-nCoV. Лекарите обаче са в процес на ускорено изследване на вируса и е напълно възможно в близко бъдеще да бъде направен пробив в тази област.

Източник: СЗО

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори