След 15 години вярна служба марсоходът Opportunity официално бе обявен за „мъртъв“


През 2004 г. две машини – Spirit и Opportunity – успешно стъпиха на марсианската повърхност. Мисията им беше в продължение на най-много 90 дни да съберат разнообразна информация за Червената планета, като най-голямо внимание да бъде обърнато на търсенето на вода. 90-те дни минаха…, а след това и цяла година. После още една… И още една! Изтекоха цели 6 години преди Марс да победи Spirit и мисията му официално да бъде закрита. Но Opportunity продължи. И оцеля почти 15 години! През лятото на 2018 г. силна пясъчна буря го затрупа, прекъсвайки всяка връзка на упоритата машинка със Земята. След многомесечни опити от NASA обявиха, че официално закриват мисията, тъй като и най-малките шансове марсоходът да е „жив“ и да може да се установи връзка с него вече са изчерпани.

За тези 15 години Opportunity измина около 45 километра, изследва над 100 кратера, оцеля в условията на смразяващи студове и скриващи небето пясъчни бури. Даде ни безценни кадри от Марс. И откри вода. Накъдето и да се обърна откри доказателства, че в древни времена Марс е била една богата на вода планета!

Преди Spirit и Opportunity Марс често бе възприемана като предимно суха планета, която вероятно винаги е била такава. Но двата марсохода откриха нееднократно наличието на минерали, които могат да се образуват само при наличието на солена вода. Откриха почвени пластове, които са се оформили в условията на вода, която вероятно би била питейна за нас. Откриха специфични повърхностни следи, които могат да бъдат оставени само от течаща вода.

Мисията на Opportunity е меко казано успешна. И продължи 5499, вместо очакваните 90 дни. Всички учени, пряко участвали в тази дългогодишна мисия с право могат да се гордеят с постижението си. Човек дори може да изпита усещане, много близко до тъга от това, че Opportunity е замлъкнал завинаги. Но наследството му ще остане в историята. И кой знае – може би един ден, когато човечеството стъпи на Марс, ще успеем да намерим и да си върнем един отдавна изгубен верен помощник…

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори