Мисията Месинджър е към своя край


Първата мисия за изпращане на космически апарат в орбита около Меркурий е към своя край. Изпратен през 2004 и пристигнал през 2011 до най-вътрешната планета в Слънчевата система, космическия апарат Месинджър ни разкри много за тази изпепелявана от Слънцето планета.

По разписание Месинджър трябваше да изчерпа горивото си към края на март 2015, но след оптимизации в последния момент, се оказа, че то ще стигне поне до средата на април, след което апарата ще се разбие в планетата. Месинджър обаче ще остави на учените над 10 терабайта данни за Меркурий – данни, които ще осигурят години изследвания и анализи.

Ето някои от нещата, с които тази най-близка до Слънцето планета ни изненада и които наложиха да се допълнят данните в учебниците по астрономия.

  • Меркурий има странно магнитно поле. Неговият център не е по средата на планетата, а е изместен към северния полюс. Учените все още нямат обяснение за това.
  • Наблюденията на Месинджър потвърдиха, че голяма част от повърхността на планетата е покрита с втвърдила лава, ясно показваща бурната вулканична активност в миналото.
  • Макар преди да се смяташе, че в определени периоди от историята си, Меркурий е била подложена на свръхвисоки температури от порядъка на 10 000 келвина, наблюденията на Месинджър показаха, че на повърхността на планетата има метали, които иначе биха се изпари при толкова високи температури – още една загадка за разрешаване.
  • Месинджър предостави данни за необичайни равни и плитки ярки кухини на повърхността на планетата. Учените предполагат, че те се образуват, когато летливи вещества от повърхността се губят в космоса под влиянието на слънчевия вятър или частици, изхвърлени от Слънцето.

Преди да приключи мисията си, Месинджър ще може да осигури съвсем близко наблюдение на повърхността на Меркурий от разстояние едва 15 километра – най-близкото, достигано досега. Кой знае, може би в последния момент ще изскочи още някоя загадка за разрешаване… При всички положения обаче, Месинджър е поредната успешна космическа мисия, многократно надхвърлила първоначалните очаквания.

Източник: http://www.scientificamerican.com/article/nasa-s-messenger-mission-to-mercury-ends

Снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори