Deep Space Industries подготвя миннодобивни дейности на астероиди!


По-рано тази седмица компанията Deep Space Industries (DSI) обяви по-подробни планове за следващата стъпка от намерението ѝ да извършна миннодобивни дейности на астероиди – изпращането и кацането на първия ѝ космически апарат на повърхността на астероид.

През 2017 г. DSI ще изстреля в околоземна орбита тестовият апарат Prospector-X. На негова база компанията ще създаде Prospector–1, който по план трябва да бъде изстрелян и да стигне до предварително набелязан астероид през 2020 година.

Prospector–1 ще бъде относително малък апарат, с тегло едва около 50 кг. и ще бъде използван като първа стъпка за осъществяването плановете на компанията за добив на метали и други ресурси от астероиди.

DSI_Prospector1_Infographic_Sm

Първата полезна суровина, която ще бъде добита от астероид…, ще бъде вода. Апаратите на DSI разполагат със специална задвижваща система, която им позволява да се придвижват в космоса чрез изпаряването на свръхнагорещена вода, вместо използването на ракетно гориво. Усъвършенстването на тази система ще направи възможно изпълнението на дълги мисии, без да има нужда апаратите да се връщат до Земята за презареждане.

https://www.youtube.com/watch?v=J0vkqQN44I4

Prospector–1 ще бъде оборудван с нормални и инфрачервени камери, които ще му позволят да изследва астероида за вода, още преди да извърши кацане. Ако всичко мине успешно и апаратът кацне на повърхността, съгласно предварителните планове, то това ще бъде първата комерсиална междупланетна мисия и може би началото на „нова ера на неограничена икономическа експанзия“, по думите на Rick Tumlinson, съосновател на DSI.


Източник и снимки: deepspaceindustries.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори