Микроскопични машини за първи път пътуваха… в тялото на жив бозайник!


Понякога науката е способна да осъществи и най-дивата фантазия! И именно това сториха учените от Калифорнийския университет! Те поставиха в тялото на жива мишка микроскопични, самостоятелно задвижващи се машини, които доставиха лекарство до стомашната ѝ лигавица!

За целта те създадоха микроскопични машини, с дължина от едва 20 микрометра – приблизително колкото дебелината на човешки косъм. Те са изградени от полимер и са покрити с цинк. При контакт със стомашната киселина, цинка влиза във взаимодействие с нея и в резултат на това се отделят кислородни мехурчета, които действат като двигател за машинките. Така те достигат местоназначението си – стомашната лигавица, към която се прикрепват.

_80354205_80354204

След прикрепянето си, те се разграждат от тялото и по този начин освобождават своя товар – лекарство, необходимо за извършването на специфично лечение.

Идеята за подобни миниатюрни машини и използването им за медицински цели за първи път е загатната от бележития физик Ричард Файнман през 1959. През 1966 подобна е и идеята в научно-фантастичния филм „Фантастично пътешествие“, в който хора са смалени до микроскопични размери и с помощта на машини изследват човешкото тяло.

По-рано имаше подобни опити, но те бяха правени извън живо тяло, само с клетъчни проби. Описаният по-горе успешен експеримент отваря вратите за едно бъдеще, в което възможностите за лечение са драстично подобрени…

Източник: http://pubs.acs.org/doi/ipdf/10.1021/nn507097k

Снимка: University of California

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори