Новооткрити микроби могат да разграждат пластмаси при ниски температури


Учени откриха нови щамове бактерии и гъбички, които могат да разграждат биоразградими пластмаси при ниски температури. Тези микроби, изолирани от алпийски и арктически почви, могат да помогнат за намаляване на въздействието върху околната среда и разходите за рециклиране на пластмасовите отпадъци.

Замърсяването с пластмаса е глобален проблем, който застрашава дивата природа, екосистемите и човешкото здраве. Намирането на начини за рециклиране на пластмасовите отпадъци е от решаващо значение за намаляване на въздействието им върху околната среда. Един обещаващ подход е използването на микроорганизми, които могат да разграждат пластмасата и да я превръщат в безвредни вещества.

Повечето от известните микроби, разграждащи пластмаса, обаче изискват сравнително високи температури (над 30 °C), за да работят ефективно. Това ограничава промишлените им приложения, тъй като загряването на пластмасата води до загуба на енергия, изисква средства и увеличава емисиите на парникови газове.

За да се справят с това предизвикателство, изследователите са събрали почвени проби от пластмасови отпадъци в Швейцарските Алпи и Арктика, където е вероятно да виреят такива микроби. Те са успели да идентифицират общо 19 щама бактерии и 15 вида гъбички, които дори при само 15 °C могат да разграждат различни видове биоразградими пластмаси, като полиуретан (PUR), полибутилен адипат терефталат (PBAT) и полилактид (PLA). Тези пластмаси обикновено се използват в опаковките, медицинските изделия и селското стопанство.

Учените са изпробвали способността на микробите да разграждат пластмасите в лабораторни условия чрез помощта на различни методи за измерване на процеса на разграждане. В резултат на това те са открили, че някои от щамовете са в състояние да разграждат всички тествани пластмаси с изключение на полиетилена (РЕ) – неразградима пластмаса, широко използвана за бутилки и торбички.


Източник: Discovery of plastic-degrading microbial strains isolated from the alpine and Arctic terrestrial plastisphere, Frontiers in Microbiology (2023). DOI: 10.3389/fmicb.2023.1178474.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори