Микробиомът на червата е потвърден като ключов фактор за развитието на болестта на Алцхаймер


Новаторско проучване потвържди жизненоважната роля на чревния микробиом за развитието на болестта на Алцхаймер,  Откритието чертае нови пътища за разработване на терапевтични интервенции и персонализирани лечения на това тежко заболяване.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което постепенно разрушава паметта и когнитивните функции. Въпреки че в момента не съществува лечение, ранното диагностициране и лечение могат да помогнат за забавяне на развитието на болестта и подобряване на качеството на живот.

Изследователите отдавна подозират за връзка между чревния микробиом и болестта на Алцхаймер, тъй като при хората с това заболяване често се наблюдават значителни промени в състава на чревните им бактерии. Доскоро обаче имаше малко доказателства в подкрепа на причинно-следствената връзка.

Но ново съвместно проучване на учени от Ирландия, Англия и Италия предостави най-убедителните досега доказателства, че чревният микробиом играе ключова роля при болестта на Алцхаймер.

В рамките на изследването учените са трансплантирали чревна микробиота от 69 човешки пациенти с болестта на Алцхаймер и от 64 здрави, в ролята на контролна група, в лабораторни плъхове. След 10 дни плъховете са подложени на поведенчески тестове за оценка на паметта и когнитивните им функции.

При плъховете, получили чревна микробиота от пациенти с Алцхаймер, са наблюдавани значителни нарушения на паметта, особено при задачи, които зависят от хипокампуса — мозъчна област от съществено значение за формирането и съхранението на паметта. Тези увреждания са свързани с намаляване на растежа на нови нервни клетки в хипокампуса.

Проучването  е установило, че хората с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на бактериите Coprococcus, които се свързват със здравословното стареене и по-високи нива на бактериите Desulfovibrio, които се свързват с невровъзпалението. Този модел е в съответствие с предишни изследвания на животински модели на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Резултатите представляват значителен пробив в разбирането на ролята на чревния микробиом при болестта на Алцхаймер. Изследователите смятат, че бъдещите проучвания трябва да изследват други фактори, които влияят на чревния микробиом, като например общото здравословно състояние, начина на живот и историята на приеманите лекарства.


Източник: Stefanie Grabrucker, Moira Marizzoni, Edina Silajdžić, Nicola Lopizzo, Elisa Mombelli, Sarah Nicolas, Sebastian Dohm-Hansen, Catia Scassellati, Davide Vito Moretti, Melissa Rosa, Karina Hoffmann, John F Cryan, Olivia F O’Leary, Jane A English, Aonghus Lavelle, Cora O’Neill, Sandrine Thuret, Annamaria Cattaneo, Yvonne M Nolan, Microbiota from Alzheimer’s patients induce deficits in cognition and hippocampal neurogenesis, Brain, 2023;, awad303, https://doi.org/10.1093/brain/awad303

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори