Малките на най-големите сухоземни животни са се развивали изумително бързо и почти не са имали нужда от родителска грижа


Титанозаврите са били най-едрите сухоземни животни, бродили някога на Земята. Най-големите сред тях са имали чудовищното тегло от 90 тона, а дължината им е превишавала тази на автобус. А сега нови находки на бебета-титанозаври разкриват някои интересни подробности за тези отдавна изчезнали гиганти.

Нови находки на малки титанозаври от вида Rapetosaurus krausei, изкопани в Мадагаскар, показват че малките динозаври от този вид са се раждали с физически особености и пропорции близки до тези на възрастните животни. Това означава, че вероятно почти непосредствено след раждането си, бебетата-титанозаври са се изправяли на крака и скоро са били доста подвижни  и в състояние в голяма степен сами да се грижат за себе си. Последният факт е изненадващ, тъй като за немалко други видове има свидетелства, че родителите дълго време са се грижели за потомството си.

Намерените малки титанозаври са на около 1-2 месеца и имат тегло от около 40 кг. Учените предполагат, че в момента на раждането си, те са тежали приблизително колкото едно човешко бебе – около 3.5 кг. Тези данни илюстрират невероятната скорост, с която те са се развивали!

Източник: http://science.sciencemag.org.sci-hub.io/content/352/6284/450.full

Изображение: R. MARTIN AND K. CURRY ROGERS

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори