Революционно устройство лекува органи с просто докосване


Учени от медицинския център Уекснър на Университета в Охайо и от Колежа по инженерство в Охайо разработиха нова технология, която може да генерира всяка нужна клетка в самото тяло на пациента, чрез просто докосване.

Наречена тъканна трансфекция, новата технология може да бъде използвана за лечение на рани, възстановяване на застаряваща тъкан, включително органи, кръвни телца и нервни клетки.

Технологията постига това, като препрограмира кожни клетки в нужния за съответното лечение друг тип клетки. При опити с мишки и прасета учените са успели да препрограмират кожни в съдови клетки и по този начин да осигурят лечение на силно наранени крайници, имащи лошо оросяване. В рамките на 2 седмици лечението е помогнало за спасяването на крайниците. Същият метод е използван и за генериране на нови нервни клетки в мозъка на мишка, претърпяла инсулт.

Технологията разчита на 2 основни компонента – наночип, предназначен да донесе до клетките биологичен товар и самият биологичен товар, който отключва началото на препрограмирането им. Прехвърлянето на товарът трае по-малко от секунда и е неивазивно – слаб електрически импулс, едва доловим от пациента, го освобождава в тялото му. След това наночипът вече не е необходим и може да бъде премахнат, а третираните клетки постепенно ще започнат трансформацията си в желания вид.

Първите клинични изпитания с хора, са планирани за 2018 г.


Източник: www.nature.com

Снимка: The Ohio State University Wexner Medical Center

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори