Лечение на множествена склероза със стволови клетки спира болестта в 91% от случаите


Пациенти преминали през експериментално лечение на множествена склероза, показват изключително добри резултати в борбата с коварното заболяване.

Групата преминала лечението е от 24 човека. Тяхната имунна система е разрушена и след това изградена от нулата с помощна на милиони трансплантирани стволови клетки, отгледани от собствената им кръв. Всички болни са били с  пристъпно-ремитираща множествена склероза – най-често срещаната ѝ форма, обхващаща 85% от случаите на болестта. С напредването на болестта проявленията ѝ са загуба на двигателни функции, умора, световъртеж, загуба на паметта и депресия.

Само три години след началото на лечението 91% пациентите вече са в ремисия, а 86% нямат никакви пристъпи. Съгласно проведени специализирани тестове, те се определят със слаби до средни увреждания. Всички взели участие в експеримента се борят със заболяването от 15 или по-малко години, с чести пристъпи.

Унищожаването на оригиналната им имунна система е било необходимо, за да се „научи“ новата да не напада миелина – веществото, с което са покрити нервите и през което преминават електрическите импулси. При МС имунната система напада и постепенно унищожава именно това вещество.

Лечението е много обещаващо и може би не е далеч денят, в който огромен брой хора, страдащи от тежката болест, ще могат отново да се радват пълноценно на живота.

Източник: http://www.healthline.com/health-news/ms-patients-who-received-stem-cell-transplants-still-in-remission-010715#2

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори