Успешно лечение на увреден гръбначен стълб със стволови клетки


Учени от Йейлския университет, САЩ, успяха да възстановят гръбначния стълб на пациенти, използвайки собствените им стволови клетки.

В рамките на иновативното лечение са взели участие 13 души, които са били претърпели наранявания на гръбначния стълб седмици преди лечението. Нараняванията са били довели до загуба на двигателни функции и координация, сензорна загуба, както и дисфункция на червата и пикочния мехур.

Лечението на получените травми се е състояло в интравенозно инжектиране на стволови клетки, получени от костния мозък на дадения пациент. За получаването на достатъчно количество стволови клетки са били необходими няколко седмици.

Половин година след това еднократно инжектиране у 12 от 13 пациенти са отчетени неврологични подобрения, а половината са върнали способността си да ходят или да използват ръцете си. В рамките на този период не са наблюдавани странични ефекти, произтичащи от лечението.

Тестовата група е твърде малка, за да се приемат резултатите за окончателни. И ще са нужни още подобни изследвания, обхващащи по-голям брой хора, за да бъдат категорично потвърдени. Но въпреки това постижението е важно и може би е основата на бъдещо лечение, което ще даде повторна възможност за пълноценен живот на хора с увреждания на гръбначния стълб.


Източник: Osamu Honmou, Toshihiko Yamashita, Tomonori Morita, Tsutomu Oshigiri, Ryosuke Hirota, Satoshi Iyama, Junji Kato, Yuichi Sasaki, Sumio Ishiai, Yoichi M. Ito, Ai Namioka, Takahiro Namioka, Masahito Nakazaki, Yuko Kataoka-Sasaki, Rie Onodera, Shinichi Oka, Masanori Sasaki, Stephen G. Waxman, Jeffery D. Kocsis, Intravenous Infusion of Auto Serum-expanded Autologous Mesenchymal Stem Cells in Spinal Cord Injury Patients: 13 Case Series, Clinical Neurology and Neurosurgery, https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2021.106565.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори