Ново лекарство спира развитието на множествена склероза


Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри първото в света лекарствено средство за борба с остри форми на множествена склероза.

Множествената склероза е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване, засягащо способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си. В тежките си форми болестта води до физическа и умствена инвалидизация. Въпреки че МС се изучава от учените от много десетилетия, досега нямаше никакво средство за лечението ѝ, а малкото съществуващи медикаменти за пристъпно-ремитентната ѝ форма само в някои случаи частично забавяха появата на нови пристъпи. Но това е на път да се промени!

Новото лекарство, наречено Ocrevus (ocrelizumab), е плод на повече от 40 години изследвания. То въздейства на имунните клетки на организма, известни още като Б-клетки, които при множествената склероза нападат и унищожават миелина – покритието на израстъците (аксионите), чрез които отделните нервни клетки си комуникират при здрав организъм.

При проведени по-рано клинични тестове с ocrelizumab, е установено, че след прилагането на лекарството върху пациенти с пристъпно-ремитентна МС, годишните пристъпи на болните са намалели с 47%. Лекарството е показало и силно въздействие върху скоростта на развитие на първично прогресивната форма на болестта, която досега не можеше да бъде повлияна от никакви лекарства.


Източник: medicalxpress.com

Снимка: NIH

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори