Започва първото в света клинично изпитване на лекарство за възстановяване на зъби


Първото в света клинично изпитване на лекарство за растеж на зъби ще започне през септември в университетската болница в Киото. То има за цел да помогне на хора, родени с по-малко зъби от нормалното — състояние, което засяга около един на 1000 души. Това може да затрудни храненето и правилното развитие на челюстта, като в момента няма лечение. Тестваното лекарство дава надежда на тези пациенти.

Изследователският екип се фокусира върху молекула, наречена USAG-1, която потиска функцията на изграждащите костите протеини. Разработвайки лекарство, което потиска действието на USAG-1, екипът успешно отглежда зъби при опити с лабораторни животни, което проправя пътя към опити с хора.

В предстоящото клинично изпитване здрави възрастни участници ще получават инжекции с лекарството и ще бъдат наблюдавани за потенциални здравословни проблеми. Очаква се тази фаза на проучването да продължи до август 2025 г. След като потвърди безопасността на лекарството, екипът планира да разшири изпитването, за да включи деца на възраст между 2 и 7 години, на които липсват четири или повече зъба. Очакванията са , че до 2030 г. лечението ще може да бъде пуснато на пазара.


Източници:

1. Mishima, S., Takahashi, K., Kiso, H. et al. Local application of Usag-1 siRNA can promote tooth regeneration in Runx2-deficient mice. Sci Rep 11, 13674 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-93256-y

2. New Atlas

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори