Лекари успяха да съживят мъртво сърце и да го трансплантират успешно


Чрез помощта на иновативна машина, лекарите вече са в състояние да върнат към живот сърцето на човек, починал наскоро и да го използват за трансплантиране.

Устройството представлява специална стерилна камера, с приток на кислород, в която сърцето се подхранва с постоянен приток на кръв и хранителни вещества. То е разработено от американската компания Transmedics и понастоящем цената му е около $250 000.

https://www.youtube.com/watch?v=j9_7jjUoMpY

Лекари от Великобритания и Австралия съобщават за поне 15 случая, в които благодарение на устройството и удължения срок за съхранението на сърцето, те са извършили успешна трансплантация.

По оценка на специалисти, с устройство като това, само в САЩ броя на дарените сърца би могъл да се увеличи с 15 до 30 процента – разлика, която се изразява в спасени човешки животи.

Обичайната техника за съхранение на сърца и други органи, е да държат в студена среда, докато се прибегне до използването им. Новото устройство обаче прави точно обратното – то държи сърцето топло и туптящо.

HeartBox-AortaConnection04-Tumblr

Източник: http://america.aljazeera.com/watch/shows/techknow/blog/2013/9/8/transmedics-keepsdonorheartsbeatingenroutetotransplantpatients.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори