Лекари успяха да преодолеят кръвно-мозъчната бариера чрез иновативна процедура


Лекари успяха да преминат кръвно-мозъчната бариера за първи път и осъществиха иновативно лечение на мозъчен тумор.

Кръвно-мозъчната бариера (КМБ) представлява стегнати възли около мозъчните кръвоносни съдове. Нейната функция е почти напълно да изолира мозъка от останалата част на тялото, като допуска до него само прости хранителни вещества, метаболитни продукти, хормони и хидрофобни молекули. По този начин се спира възможността за заразяване с бактерии например. Но КМБ понякога може да бъде и пречка – когато нещо в самия мозък се обърка и лекарите трябва да достигнат до него.

В такива случаи КМБ спира както имунните клетки, така и всяко лекарство, което би могло да помогне за конкретното състояние. Но сега учени от Sunnybrook Health Sciences Centre, в Торонто, успяха да преодолеят бариерата и по неоперативен път да извършат директно лечение върху мозъка.

Те са успели да въведат дълбоко в мозъка лекарство, което да помогне в борбата с мозъчен тумор.

При лечението, на пациента първо се дава доза от лекарството, след което в кръвта му се инжектират напълно безвредни микроскопични мехурчета. Те се се използват като транспортно средство за лекарството. След това с помощта на концентриран ултразвуков импулс мехурчетата са накарани да вибрират и са насочени към тумора. Леката вибрация успява да отвори проходи в капилярните стени и по този начин мехурчетата достигат тумора и директно доставят лекарството по напълно неоперативен и неинвазивен път.

Новият метод за лечение, се очаква да бъде от изключителна полза и при борбата с болести като Алцхаймер и Паркинсон, както и други мозъчни заболявания.

Източник: http://www.ctvnews.ca/health/canadian-researchers-break-blood-brain-barrier-with-new-ultrasound-treatment-1.2648878

Снимка: Columbia Engineering

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори