Лекари успешно замениха увредени гръбначни прешлени с отпечатани на 3D принтер!


Австралийски неврохирург извърши първата в света операция по отстраняването на 2 увредени гръбначни прешлена и замяната им такива, създадени на 3D принтер.

Пациентът, върху който е извършена продължилата 15 часа операция, е болен от рядко и тежко раково заболяване, известно като хордом. При него раковите тумори се развиват в костите на гръбначния стълб и черепа. В конкретният случай силно увредени са били най-горните два гръбначни прешлена, намиращи се точно в точката на съединяване на черепа и гръбнака и поради това прогнозите за пациента не са били никак добри. С влошаването на заболяването постепенно да е загубил контрола върху крайниците, възможността за дишане и хранене и в резултата на това – ужасна смърт. Тук на помощ обаче идва съвременната медицина…

По време на революционната операция е трябвало на практика главата на пациента да бъде откачена от гръбната, да се извадят увредените прешлени и да се заменят с такива, създадени чрез 3D печат.

7184628-3x2-940x627

Достъпът до прешлените е извършен през устата и гърлото, което допълнително е усложнило операцията. Поставените нови прешлени предварително са били проектирани на компютър и са създадени така, че максимално да съвпаднат с анатомичните особеност на пациента.

Дългата и сложна операция е приключила успешно и макар да е имало неочаквани усложнения – отначало пациента не е могъл да говори и яде, поради твърде дългото време през което е била отворена устата му -, той понастоящем се възстановява успешно.

Лекарите се надяват, че подобни операции могат да спасят живота на още много хора, а на 3D печата гледат като на една от най-обещаващите технологии, които могат пряко да повлияят на живота на хората.

Източник и снимки: http://www.abc.net.au/news/2016-02-22/tumour-patient-gets-worlds-first-3d-printed-vertebrae/7183132

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори