В Израел отвори врати първото предприятие за лабораторно отглеждано месо


През 2013 учените успяха да създадат месо от отгледани в лабораторни условия мускулни клетки. Лабораторното месо имаше вкуса и качеството на такова, добито от истинско животно. От него те приготвиха бургер, чиято цена възлизаше на… $325 000! Но 8 години по-късно, нещата стоят по съвсем различен начин. Благодарение на усъвършенстването на технологиите и на методите за производство на лабораторно месо, сега същото количество месо струва… десетки хиляди пъти по-евтино!

Израелската компания Future Meat Technologies откри първото в света предприятие за комерсиално производство на лабораторно отглеждано месо. Предприятието има капацитет да произвежда до 500 кг. месо на ден, което би било достатъчно за около 5 000 бургера.

https://youtu.be/8XUFrNQ7YSk

Компанията съобщава, че понастоящем лабораторно оглежданите пилешки гърди струват $3.90. Това макар и по-скъпо е близо до средната цена на този продукт  (в САЩ), която е около $3.40 за брой обезкостени пилешки гърди.

За да създадат лабораторно месо, учените се нуждаят от малко количество животински мускул. От него те извличат стволовите клетки, които се грижат за поддръжката на мускулните влакна. Тези клетки се поставят в специален съд, където благодарение на външни стимули  се превръщат в мускулни и започват образуват мускулни влакна. Крайният резултат е парче месо, което успешно е минало всички вкусови тестове.

Напредъкът в тази област се очертава да е от огромно значение. Фермите за добитък са един от значимите замърсители на околната среда, а консумацията на месо в световен мащаб постоянно расте. Възможността да се отглежда истинско месо без нужда да се полагат грижи за животни, може да реши тези проблеми. Допълнителен „бонус“ е, че това би намалило и дори направило излишно убиването на животни за храна – нещо, което вероятно ще зарадва немалко хора по света.


Източник и снимка: Future Meat Technologies

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори