Къде отиват мазнините?


Отговорът на този въпрос в общество, което все повече разпознава наднорменото тегло като проблем, изглежда лесен. Повечето хора, включително немалко професионалисти имат схващането, че когато се освобождаваме от тях, ние ги изгаряме, превръщайки ги в топлина или енергия.

Това схващане макар и популярно… е погрешно! Всъщност, ние буквално ги… издишаме! Да точно така, издишаме ги. Скорошно изследване на австралийски учени установи, че от 10 кг. мазнини, 8.4 се превръщат от организма във въглероден двуокис, който издишаме. Останалите 1.6 кг. се превръщат във вода, която отделяме чрез различните си телесни течности.

Научното обяснение за това донякъде изненадващо отделяне, е следното. Ние трупаме мазнини, тогава когато прекомерно големи количества въглехидрати и протеини се превръщат в триглицериди (съставени от въглерод, водород и кислород), които се съхраняват в липидни капчици вътре в мастните клетки. За да отслабнем, ние трябва да „счупим“ тези триглцериди, за да имаме достъп до въглерода им.

Резултатите от изследването показват, за усвоим напълно 10 кг. човешка мазнина, ние се нуждаем от 29 кг. кислород и… и от изгарянето на 94000 калории. Тази реакция произвежда 28 кг. въглероден двуокис и 11 кг. вода.

Така че, дишайте дълбоко, спортувайте и внимавайте с броят на порциите кебапчета… 🙂

 

Източник: http://www.sciencealert.com/this-is-where-body-fat-ends-up-when-you-lose-weight

Снимка: Ollyy/Shutterstock

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори