Кучетата са променили лицата си, за да се харесат повече на хората


Ново проучване сочи, че лицевите мускули на кучетата са претърпели еволюционни промени, които може да са свързани с това, да ги направят по-очарователни за хората.

Любопитното изследване е установило, че при кучетата, лицевите мускули съдържат осезаемо по-голям брой бързосъкращаващи се мускулни влакна, отколкото при вълците, от които са произлезли. Новото изследване е в унисон с друго подобно, от преди няколко години (дело на същите учени), в което бе установено, че „милите кучешки очи“ се дължат на специално развил се мускул, който позволява на четириногите ни спътници да ни погледнат по онзи невинно-обезоръжаващ начин, пред които сме безпомощни да не има угодим.

Мускулите в лицата на кучетата са съставени от 66-95% бързосъкращаващи се влакна, докато при вълците този процент средно е едва около 25%. Учените откриват, че по този процент кучетата са по-близо до хората, отколкото до дивите си роднини.

Причините за подобни промени не са напълно изяснени. Така например, те може да са в резултат на селективен подбор от страна на хората, които са избирали кученца, изглеждащи по-отзивчиви към тях. Друга възможна причина, че са предпочитани кучета, които по-често са склонни да лаят, вместо да вият, което ги прави по-добри в известяването на непосредствени опасности. При лаенето кучето разчита именно на бързосъкращаващи се мускулни влакна.


Източник: Experimental Biology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори