Култивираните сладки картофи съдържат… бактериална ДНК


Международен екип учени от Белгия, Китай, Перу и САЩ съобщи, че изследване на генома на култивирания сладък картоф, е показало съдържание на бактериална ДНК. Това е пример за естествено възникнала генетично модифицирана култура.

В съвременния свят учените създават все повече ГМО – генетично модифицирани организми – които са променени растения или животни, често с привнесени гени от напълно различен тип организъм.

Предимствата на ГМО са много – те позволяват в иначе неблагоприятни сухи райони да растат култури, които в чист вид не биха оцелели. Или да се получава по-висок добив на мляко или месо от животните.

Естествено, ГМО срещат и съпротива с различна степен на ожесточеност. В случая обаче учените показват пример за естествено възникнала ГМО-храна.

Сладките картофи се традиционна култура за Южна Америка от хиляди години и с течение на времето са се разпространили почти по целия свят. В някакъв момент от развитието им, вид бактерия, наречена Agrobacterium, по естествен път е станала част от тях и ги е променила отвътре. Любопитното в случая е, че тя е много подобна на бактериите, използвани в съвремието за да се създават нови ГМО-продукти.

Откритието показва, че може би е прибързано да имаме негативно отношение към ГМО-продуктите, защото в крайна сметка се оказва, че ги консумираме от хилядолетия, без признаци това да ни е повлияло пагубно.

Източник: http://phys.org/news/2015-04-genome-cultivated-sweet-potato-bacterial.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори