Изобретиха кръвна центрофуга от подръчни материали!


Учени изобретиха изключително евтина центрофуга за кръвни тестове, която може да бъде използвана в развиващите се държави, за да се победят болести като маларията.

Кръвните центрофуги се използват, за да могат от кръвта да се изолират съставляващите я кръвна плазма, левкоцити и еритроцити. Проблемът със стандартните центрофуги е, че са скъпо лабораторно оборудване, изискващо електричество. Но учени от Университета Станфорд предложиха решение, направено… от хартия и конец!

Ако видът на центрофугата ви напомня проста детска играчка…. не се сбъркали! Именно подобна играчка, която съществува под една или друга форма от хиляди години, е дала идеята на учените.

Простата центрофуга всъщност е в състояние да осигури поне 125 000 завъртания за минута! Това прави възможно отделянето на кръвната плазма от кръвта само за минута и половина, а изолирането на маларийните паразити отнема само 15 минути.

Ако за направата на центрофугата се използват все по-достъпните 3D принтери, то разходите за създаването на единична бройка не надхвърлят… дори $0.20!


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори