Костите са еволюирали, поемайки ролята на живи „батерии“


Риба на 400 милиона години разкри ключов момент от развитието на костите

Изследвайки вкаменелости на около 400 милиона години, учени успяха да получат представа за важен момент в развитието на костната система – когато за първи път костите започват да съдържат живи клетки.

Изследваните вкаменелости принадлежат на риба, принадлежаща към клас Остеостраци – отдавна изчезнали риби, чието тяло е било покрито с костна броня.

Изследванията показват, че на този ранен етап първите кости с живи клетки са служили като своеобразни „батерии“ – те са осигурявали на древните риби различни минерали, които са им били нужни, за да изминават по-големи разстояния.

Появата на тази удивителна способност има значително отражение върху по-нататъшното развитие на живота на Земята. Без нея те не биха били способни да извършват дълги миграции, защото биха им липсвали нужните минерали, подхранващи мускулите.

На по-късен етап същите тези минерали започват да се използват от сухоземните животни за образуване на черупките на яйцата и за лактация. Без тази еволюционна особеност е имало вероятност гръбначните животни никога да не излязат на сушата и живота на Земята да поеме по съвсем различни пътища, които да не водят до появата на животни като динозаврите и по-късно – бозайниците.


Източник: Bone metabolism and evolutionary origin of osteocytes: Novel application of FIB-SEM tomography; Yara Haridy, Markus Osenberg, André Hilger, Ingo Manke, Donald Davesne,
Florian Witzmann; Science Advances  31 Mar 2021; Vol. 7, no. 14, eabb9113; DOI: 10.1126/sciadv.abb9113

Снимка: National Science Foundation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори