Костен мозък, създаден в лаборатория, успешно произвежда тромбоцити


Международен екип от учени съобщи за успешното създаване на първата триизмерна система за тъкани, която е в състояние да възпроизведе сложната структура и физиология на човешкия костен мозък и да произведе тромбоцити.

Системата използва порест биоматериал от копринен протеин. Произвежданите от нея тромбоцити могат да бъдат използвани за лечение, а също така и за по-добро изучаване на различни заболявания.

Тромбоцитите могат да бъдат както от полза така и във вреда за организма. Полезното им действие се изразява в способността им да водят до съсирване на кръвта, като по този начин спират кървенето при нараняване. Но те имат и тъмна страна – играят роля при инфаркти, инсулти, ракови заболявания и др.

Костният мозък, съдържащ се в порестите кости, подпомага производството на тромбоцитите и на други кръвни клетки. Възрастните кръвни клетки преминават между костния мозък и кръвния поток през кръвоносни съдове, съдържащи ендотелни клетки и извънклетъчни матрични компоненти, които са важни за производството на здрави кръвни клетки.

Именно тази среда се наподобява чрез използването на копринен протеин, от който се създава пореста структура. Той притежава уникална молекулярна структура, позволяваща да бъде моделиран в различна форми, притежаващи различна твърдост – характеристики, за които се знае, че са от значение при производството на тромбоцити.

Използваната система за производство на тромбоцити е изградена от миниатюрни тръбички от коприна, колаген и фибронектин, заобиколени от пореста копринена структура. В системата се поставят мегакариоти – клетките на костния мозък, отговорни за създаване на тромбоцити.

Проведените лабораторни тестове са показали, че получените по този начин тромбоцити могат да се събират в групи и да предизвикват съсирване на кръвта.

Въпреки че броят на получените тромбоцити е по-малък, отколкото ако се създават по естествен път в тялото, учените са на мнение, че това е значителен напредък, тъй като новата система е скалируема и дава възможност за увеличаване на добива.

Освен като ценен материал за изучаване на различни заболявания, получените тромбоцити могат да бъдат използвани директно и в регенеративната медицина – при лечение на язви, изгаряния, регенерация на костна тъкан и др.

Източник: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/tu-3eb021815.php

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори