Костенурките могат да избегнат старостта


Може би с изключение на потенциално безсмъртната медуза Turritopsis dohrnii, всички живи организми биват застигнати от старостта и накрая – от смъртта. Но колкото и странно да звучи, старостта при някои от тях изобщо не е свързана с цялостното отслабване и влошаване състоянието на организма, което сме свикнали да е неизбежен спътник на късните години.

Едни от животните, при които старостта не е нищо повече освен определен брой години… са костенурките.

Според ново изследване, проведено върху различни видове костенурки, обитаващи зоологически градини аквариуми, тези животни са намерили начини да забавят или дори напълно да изключат стареенето.

Учените са открили, че изглежда подобрените условия за живот в зоологическите градини и аквариумите, имат пряка връзка с намаляването или пълното спиране на естественото стареене на организма.

Според някои еволюционни теории стареенето се появява след настъпването на половата зрялост, като компромис между енергията, която индивидът влага в поправяне на уврежданията на клетките и тъканите си, и енергията, която влага в размножаването, за да предаде гените си на следващите поколения. Този компромис предполага, че след достигане на полова зрялост индивидите спират да растат и започват да изпитват постепенно влошаване на телесните функции, засилващо се с напредване на възрастта.

Горните твърдения са валидни за много видове организми, включително повечето бозайници и птици. Костенурките обаче продължават да растат и след половата си зрялост.

Всичко това обаче не означава, че те са безсмъртни. Означава само, че рискът от смърт не се увеличава с напредване на възрастта.

Любопитен факт е, че човешкото стареене не се забавя от по-добрите условия на живот.


Източник: Rita da Silva et al, Slow and negligible senescence among testudines challenge evolutionary theories of senescence, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abl7811. www.science.org/doi/10.1126/science.abl7811

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори