Коста Рика разчита изцяло на енергия от възобновяеми източници!


От началото на годината Коста Рика си осигурява енергия, без използва никакво фосилно гориво!

Страната прави сериозни инвестиции в електропреносната си мрежа. 80% от необходимата електроенергия се осигурява от 4 ВЕЦ, 13% от геотермални централи и останалите около 7% от слънцето, вятъра и фосилните горива.

Благодарение на по-голямото количество на валежите в началото на тази година, нуждата от фосилни горива към момента е нулева.

Коста Рика е с население под 5 милиона и няма развита тежка индустрия. Въпреки това, постижението е повече от впечатляващо и показва, че идеята да се отървем или поне силно да ограничим зависимостта си от фосилни горива, е напълно осъществима. Понастоящем страната е в процес на изпълнение на геотермален проект на стойност почти 1 милиард долара. Тъй като Коста Рика не разполага с армия от 1948, тя има възможност да изразходва немалко средства за по-смислени неща.

И други страни са поели по този път. Остров Бонер, намиращ се в териториалните води на Венецуела, също добива почти цялата си енергия от възобновяеми източници. Исландия и Дания също в голяма степен разчитат на такива източници.

Източик: http://qz.com/367985/costa-rica-is-now-running-completely-on-renewable-energy/

Снимка: Reuters/Juan Carlos Ulate

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори