След година в космоса гените на космонавт работят по различен начин от тези на неговия брат-близнак на Земята


Дългият престой в космоса води до неочаквани промени от генетично естество. Това сочат данни от изследванията върху американския космонавт Скот Кели, прекарал една година извън пределите на Земята.

През 2015 г. Кели прекара цяла година в космоса, на борда на Международната космическа станция (МКС). Любопитното при него, е че има идентичен брат-близнак, който също работи в NASA, но без да излиза в космоса. Този факт даде възможност на учените да направят много точни генетични изследвания и като сравнят ДНК на двамата братя, да установят как продължителното излагане на безтегловност и на космически лъчения влияят на човешкия организъм.

Оказва се, че едногодишният престой на Кели в космоса е променил генната експресия на организма му – начина, по който гените действат в клетките – спрямо тази на неговия брат, с цели 7%!

Въпреки тези промени двамата братя все още са идентични. Промените в генната експресия са начина на тялото да реагира на промените в околната среда. А човек трудно може да си представи по-различна и неблагоприятна среда от космоса!

Резултатите от все още продължаващите изследвания сочат, че живота на Кели на МКС е довел до промени в тялото му, касаещи поне 5 различни функции. И въпреки че вече 93% от генната експресия на Кели се е върнала към нормалното си състояние, група от няколкостотин гена са си останали променени. Според учените от NASA това  е малка промяна. Но като всяка промяна в гените и действието им, тя също може да доведе до понякога непредвидими промени в клетките.

Учените обръщат особено внимание на онези промени, които дават индикация за възможно увреждане на митохондриите – „енергийните централи“ на клетките, както и за промени в дължината на теломерите, които пък са индикация за стареенето на организма.

Окончателните резултати от тези изследвания ще дадат отражение върху плановете за пилотирани мисии до Луната, Марс и други обекти в Слънчевата система, тъй като ще позволят да се осигури по-голяма защита на хората и по-добре да бъдат разбрани промените, настъпващи в телата им през тези дълги пътешествия.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори