Космическият климат по пътя за Плутон


При достигането си до Плутон по-рано тази година космическият апарат „Нови хоризонти“ ни даде уникални кадри и данни за тази толкова далечна от нас мини-планета. Но какъв ли е бил пътят му до там? Нова визуализация на NASA ни помага да видим условията, през които е преминал този пратеник на Земята.

Тези психеделично изглеждащи ярки спирали всъщност са заредени частици, освободени от Слънцето, наречени коронарни масови изригвания – същите които удрят и Земята при мощните слънчеви изригвания. По пътят им към далечния край на Слънчевата система, облаците от тези частици променят обичайната си сферична форма и вместо нея се проявят под формата на тези странни усукани пръстени.

Освен безспорната красота, тези нови данни са ценни с това, че дават много по-ясна представа на учените, какво трябва да се вземе предвид при построяването на космически кораб, за да може да издържа на космическата радиация. С постепенното навлизане на Човекът все по-навътре в космоса, данни като тези ще бъдат от ключова важност при осъществяването на по-далечни полети с човешки екипаж.

Източник: http://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-releases-new-visualization-of-space-environment-at-pluto

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори