Космическа слънчева платноходка осъществява отколешна мечта на Карл Сейгън


Космически кораб, задвижван от слънчевият вятър, пътешества из космоса – звучи като мечта… и е. На един от най-големите популяризатори на науката, живял някога. На Карл Сейгън. Но днес мечтата става реалност!

Още преди почти 40 години Карл Сейгън описва концепцията за космически кораб, около който има опънато гигантско платно. Когато излъчваните от Слънцето фотони се удрят в него, те отдават енергията си и така задвижват кораба. Ускорението е бавно, но постоянно увеличаващо се. А кораб с такова задвижване може да стигне далеч извън пределите на нашата система, при това без да има нужда от мощни и тежки ракетни двигатели.

През 1980 Сейгън създаде Космическо общество – неправителствена организация, събрала в себе си хора свързани с космоса, визионери, ентусиасти. Именно тази организация днес изстрелва в космоса първата космическа платноходка.

Устройството не е голямо – приблизително колкото кутия за обувки. Но то разполага със специално платно, което, което в космоса ще се разгъне и ще обхване около 32 квадратни метра.

606x404_space-boxX

Платното е създадено от материал, наречен Mylar – вид полиестер – който е с дебелина от само 4.5 микрона. Това позволява сгъването на голямото платно в малкия обем на космическия апарат.

Днес космическата платноходка ще бъде изстреляна на височина около 100 км. Ако експериментът е успешен през 2016 се предвижда ново изстрелване, този път на височина 750 км., което да послужи като начало на нови тестове на обещаващата технология.

Сейгън щеше да е горд и доволен.

Източник: http://sail.planetary.org/

Снимки: Planetary Society

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори