„Космическа леща“ помогна на астрономи да видят галактика от тъмна материя


Астрономи използваха гравитацията на масивна галактика като леща, за да наблюдават невидима досега галактика от тъмна материя.

Тъмната материя изгражда около 75% от материята във Вселената, но не може да бъде засечена във видимия спектър, както и чрез електромагнитно излъчване. Учените знаят за съществуването ѝ благодарение на гравитационното ѝ въздействие.

Извършвайки наблюдения с телескопът ALMA в Чили, астрономите са използвали масивна галактика като леща за наблюдение на по-далечни обекти. При тази техника, гравитационното привличане на масивни обекти изкривява преминаващата светлина от по-далечни обекти, като по-този начин приближава наблюдавания обект – точно като леща от телескоп.

В конкретният случай учените са наблюдавали светлината идваща от по-далечна галактика и са забелязали странно изкривяване на ръба на „лешата“. По-нататъшно изследване е показало, че това изкривяване е именно галактика от тъмна материя, упражняваща своето по-малко, но в случая забележимо гравитационно влияние върху светлината.

SDP81-PI_nrao

В центъра на горната снимка е масивната галактика, използвана като леща за наблюдение на по-отдалечената галактика в дясната част на снимката. Малката бяла точка от лявата страна е смущението в изкривения образ, причинено от неголяма галактика от тъмна материя.

Астрономите предполагат, че около Млечния път има множество подобни екзотични обекти.

Източник: http://www.space.com/32768-magnifying-glass-reveals-dark-matter-galaxy.html

Снимка: Y. Hezaveh, Stanford Univ.; ALMA (NRAO/ESO/NAOJ); NASA/ESA Hubble Space Telescope

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори