Контактни лещи… с оптично приближение!


Швейцарски учени демонстрираха телескопични контактни лещи, които имат вградена функция за оптично приближаване на наблюдаваните обекти.

Лещите могат да дават 2.8 пъти увеличение на образа.

Лещите са направени от прецизно изрязани части от пластмаса, алуминиеви огледала и тънки поляризирани филми, всичкото това събрано с безопасни лепила.

seeherenowte

1-seeherenowte

Учените считат, че лещите са обещаващо решение за хората със слабо зрение и предизвикана от възрастта макулна дегенерация.

Конструкцията на лещите е съобразена с това, че окото има нужда от приток на кислород. В тях има направени миниатюрни каналчета, широки около 0.1 mm , позволяващи на кислорода да циркулира в лещите и да стига до окото.

За да могат използващите лещите да превключват между нормален и режим на увеличение, учените са разработили специални умни очила. Очилата поляризират светлината по 2 различни начина. Когато тя достигне до лещите, в зависимост от типа на поляризацията ѝ, се задейства нормален или режим на увеличение. Очилата също имат и задачата да различават нормалното мигане от целенасоченото мигане, използвано за задействане на увеличението само при нужда.

Източник: http://phys.org/news/2015-02-telescopic-contact-lenses-wink-control-glasses.html#inlRlv

Снимки: Eric Tremblay and Joe Ford / EPFL. 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори