Консумацията на плодове може спре и обърне загубата на мускулна маса


Част от естественият процес на стареене е постепенната загуба на мускулна маса. Обикновено някъде след 30-та година човек започва да губи мускулна маса – с 3-5% на всеки 10 години. След 75-годишна възраст темповете на атрофия се ускоряват. Но учени от Университетът в Айова може би са открили начин този процес не само да бъде забавен и спрян, но и дори да бъде обърнат.

Ново изследване проведено там, сочи, че съставки, съдържащи се в ябълките и зелените домати, са в състояние да „изключат“ ключовия протеин, отговорен за мускулната атрофия.

Учените са установили, че две съединения – урсолова киселина и томатидин – съдържащи  се съответно в ябълките и зелените домати, въздействат на протеина ATF4, които чието въздействие върху гените ни, води до появата и засилването на мускулната атрофия с годините. Изключвайки този протеин, учените смятат, че могат да спрат и обърнат процеса.

В рамките на изследването са проведени опити с мишки. На една група 2 месеца са давани храни, в които не се съдържат въпросните съединения, а на друга група са давани храни, в които ги има. След това са сравнени резултатите. Оказва се, че мишките, консумирали богатата на урсолова киселина и томатидин храна, са увеличили мускулната си сила с 10% и мускулната си маса с 30%, като с това са догонили показателите на млада мишка.

Учените планират да продължат изследванията си и върху хора, за да установят дали и там ефекта е така силно изразен. А междувременно, на нас не ни остава нищо друго, освен да включим повече ябълки и домати в ежедневната си храна…

Източник: http://www.medicaldaily.com/reversing-muscle-atrophy-food-eating-apples-green-tomatoes-may-increase-muscle-352378

Снимка: Flickr, Rachel Titiriga

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори